Állattartók nyilvántartása

A Somogy Megyei Kormányhivatal Kaposvári Járási Hivatala Kaposvári Járási Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya felhívja a gazdasági haszonállattartók figyelmét, hogy a közelmúlt járványai (kéknyelv betegség, madárinfluenza) és a fenyegető új betegségek (bőrcsomósodáskor, afrikai sertéspestis) miatt szükségessé vált az állattartók adatainak egyeztetése nyilvántartásunkkal. Tájékozatjuk, hogy a bejelentési kötelezettség alá tartozó betegségek megjelenése esetén állami költségre történő intézkedés (pl. védőoltás) vagy az állomány felszámolása esetén állami kártalanítás csak abban az esetben ítélhető meg, ha a tenyészet a Tenyészet Információs Rendszerben nyilvántartott, és valamennyi, a tenyészet összes tartási helyén tartott állat a rá vonatkozó jogszabály szerint azonosított.

A Tenyészet Információs Rendszerbe kötelezően bejelentendő tenyészetekről, az azokat érintő változások bejelentéséről a tartási helyek, a tenyészetek és az ezekkel kapcsolatos egyes adatok országos nyilvántartási rendszeréről szóló 119/2007. (X. 18.) FVM rendelet rendelkezik.

Javasoljuk, hogy valamennyi állattartó vegye fel a kapcsolatot hatóságunkkal vagy az ENAR kapcsolattartókkal és egyeztessék az ENAR-ban és az állomány-nyilvántartásukban szereplő adatokat.

Az állattartók tájékozódhatnak a www.enar.hu internetes oldalon, melyről letölthető a tartók/üzemeltetők részére készített útmutató, fordulhatnak az ENAR ügyfélszolgálathoz, melynek telefonos elérhetősége: 06/1-3463-488, valamint a területileg illetékes járási hivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi osztályaihoz.

 

dr. Bogdán Tibor
járási főállatorvos